Käykö usein niin, että matti on tullut kukkaroon jo hyvissä ajoin ennen palkkapäivää? Joudutko kiristämään vyötä joka kuukausi? Käännätkö sohvatyynyt ja taskujen pohjat nurinpäin etsiessäsi viimeisiä ropoja? Kenties tekisi hyvää ottaa oma talous hetkeksi tarkkailuun. Se ei tee tulovirroistasi suurempia, mutta ainakin näet paremmin minne rahasi todella kuluvat. Kun saat kokonaiskuvan omista kulutustottumuksistasi, pystyt paremmin tilkitsemään tarpeettomia rahahanoja ja nipistämään menoja sieltä täältä. Ehkä käytät viikoittain pienen summan rahaa johonkin turhaan? Kuka tietää – ehkä tarkkailujakson jälkeen huomaat, että rahaa riittää paremmin ja sitä jää hieman säästöönkin. Pienistä puroista voi kasvaa isompia virtoja, ja ehkä saat kerätyksi jonkinlaisen puskurirahaston pahan päivän varalle.

Budjettisovellus pitää kirjaa tuloista ja menoista

Tiedätkö tarkalleen, minkä verran sinulla on tuloja ja menoja kuukaudessa? Kenties tulojen laskeminen on helppoa, mutta menoja harvemmin tulee seurattua. Voit toki laatia kuukausittaisen budjettisi vaikka ruutuvihkoon, tai hienoon Excel-taulukkoon, mutta helpompia ja nopeampiakin tapoja on.

Sovelluskaupoista löytyy erilaisia budjetointiin ja menojen ja tulojen seurantaan tarkoitettuja applikaatioita, joista monet ovat ilmaisia. Kuluja seuraamalla saatat huomata taloudessasi yllättäviäkin rahareikiä, joista on lopulta helppo karsia. Budjettisovelluksiin voit syöttää taloutesi toistuvat menot. Näitä ovat mm. vuokra tai lainanlyhennys, yhtiövastike, puhelin- ja nettiliittymän kulut, sähkölaskut, vakuutusmaksut ja esimerkiksi joukkoliikenteen kuukausimaksut.

Toinen sovellukseen kirjattava asia on tietysti muut, vaihtuvat kulut. Näitä ovat esimerkiksi verkkopankkiostokset, harrastusmaksut, kaupassa käynti, viihdepalvelut ja muut pienet asiat, joihin rahaa arjessasi käytät. Joihinkin sovelluksiin nämä menot täytyy syöttää manuaalisesti, mikä saattaa olla hidasta ja aiheuttaa ylimääräistä vaivaa. Osa sovelluksista tarjoaa mahdollisuuden yhdistää suoraan verkkopankkiin. Tämä ominaisuus on hyvä, mikäli maksat pääosan ostoksistasi kortilla.

Miltei kaikissa taloudenhallintasovelluksissa on erilaisia graafeja, jotka auttavat hahmottamaan rahan kulutusta. Näet kategorioittain mihin rahaa kuluu eniten, esimerkiksi asuminen, vapaa-aika, ruoka, ja pystyt kiinnittämään huomiota omaan ostokäyttäytymiseesi. Osa sovelluksista tarjoaa myös valmiin budjetin seuraavalla viikolle, mikäli kuluvalla viikolla olet käyttänyt varojasi hieman huolettomammin. Lisäksi voit laatia itsellesi erilaisia budjetti- ja säästötavoitteita kuukausi- ja vuositasolla.

Monista sovelluksista on tarjolla sekä maksuton että maksullinen versio. On omasta innostuksestasi kiinni haluatko maksaa muutaman euron vuodessa oman taloutesi tasapainosta.