Kuluttajasta on tullut kuningas. Se on selvää, kun katsoo kuluttajille suunnattujen rahoitusalan sovellusten ja digipalveluiden valikoimaa. Kehitys tapahtuu nyt asiakkaan ehdoilla. Enää suuntaa ei sanella suuren pankkikonttorin kulmahuoneesta. Onkin siis luontevaa, että markkinoille tulee yhä enemmän sovelluksia ja digipalveluita, joilla kuluttajan on entistä helpompi paitsi hoitaa henkilökohtaista talouttaan myös hoitaa kaikkia raha-asioitaan kokonaisvaltaisesti.

Pankkijärjestelmämme on kehittynyt aikana, jolloin kaikki asiointi hoidettiin käteisellä: kolikoilla ja seteleillä. Sittemmin rahatalous on digitalisoitunut, ja käteisen käyttö myös kuluttajien arjessa vähenee koko ajan. Erilaisille verkkopohjaisille palveluille on siis kysyntää.

Rahoitusalan digipalvelut pähkinänkuoressa

Rahoitus- ja finanssialalle on kehitetty huima määrä palveluita ja teknologiaa pankkien ja asiakkaan väliin. Karkeasti sanottuna nämä palvelut voidaan jakaa useampaan kategoriaan:

  • Oman talouden hallinta
  • Joukkorahoituspalvelut
  • Sijoittamispalvelut
  • Vertailupalvelut

Talous haltuun mobiilissa

Oman talouden hallintaan käytettäviä sovelluksia ja digipalveluita ovat esimerkiksi verkko- ja mobiilipankit ja erilaiset maksamiseen ja talletuksiin käytettävät sovellukset, kuten Mobilepay ja e-lompakot. Enää kuluttaja ei jonota konttoriin, vaan raha-asioiden hoito onnistuu missä tahansa, milloin tahansa. Maksaminen ja rahan siirtäminen ovat nopeutuneet huomattavasti, ja varojen lähes reaaliaikainen siirto onkin tärkeää mm. verkkokaupoista ostettaessa. Myös asiakaspalvelu on kehittynyt sovellusten myötä: kuluttaja haluaa itse päättää milloin pankissa asioi. Esimerkiksi pankki pystyy tarjoamaan asiakkaalleen nopeampaa ja kokonaisvaltaisempaa palvelua verkossa ja mobiilissa.

Sovellus auttaa sijoittajaa

Myös sijoittajille on tarjolla lukuisia erilaisia palveluita ja sovelluksia. Tilin luomisen jälkeen omien sijoitusten tarkastelu, sijoitusten tekeminen ja omien osuuksien hallinnointi on helppoa taskussa kulkevan palvelun avulla. Varsinkin sijoitusmaailmassa nopeus on valttia, ja ajankohtaista tietoa on oltava saatavilla sijoituspäätöksen tueksi. Tähän tarpeeseen sovellus tai verkkopalvelu vastaa erinomaisesti. Nykykuluttaja etsii tietoa aktiivisesti itse, joten on luontevaa, että myös sijoittaminen tapahtuu itse sovelluksen avulla.

Joukossa on voimaa

Joukkorahoituspalvelut ovat verrattain uusi tuote, joka toimii vertaisverkon avulla. Se on pääperiaatteiltaan samanlaista kuin pankkien lainajärjestelmä, mutta pankin sijaan lainan myöntäjät ovat yleensä tavallisia sijoittajia. Osassa palveluista käyttäjä voi hakea ns. joukkorahoitusta esimerkiksi omalle tuotteelleen tai liikeidealleen, ja sijoittaja saa jonkinlaista vastiketta sijoituksensa tueksi.